Google cykladanmark.se

Prova några av de läckra mackorna du hittar på Smörrebrödscaféerna

Att äta ute i Danmark behöver inte bli så dyrt om du hittar de rätta platserna. På Dyrehavsbakken har du möjlighet att ta med dig maten själv och det bidrar säkert till att de olika restaurangerna, caféer och hamburgerställen serverar mat till riktigt överkomliga priser. Du handlar även billig mat, vin och öl på många stormarknader i danmark. Jag har lagt ut lite användbara länkar på butiker i Frederikshavndär du kan läsa senaste erbjudande tidningen för de olika stora kedjorna.

En prisvärd typ av caféer eller restauranger i köpenhamn är de, så kallade, smörrebröds butikerna.

lackra smorrebrod
Detta är en bild från Klareboderne som låg i närheten av rundetårn. Här fick jag en ordentlig räkmacka plus en kopp kaffe för 25 dkr för några år sedan. Jag hittar dem inte idag. Du har dock en massa andra smörgåscafeéer i Köpenhamn där du får ett rundstycke med ost och kaffe för 30 dkr idag. Se mer på google maps

En världskänd restaurang här är Ida Davidsens café som har en lång historia av smörgåsar. Från början var det en vinhandlare vid namn Oscar Davidsen som öppnade en vinstuga vid sin vinbutik 1888. Han upptäckte snart att de som kom förbi för att provsmaka vinerna även var hungriga. Oscars hustru Petra gick då in i köket och började kreera några läckra smörgåsar att serveras till de olika vinerna på stället. Det dröjde inte länge förrän caféet var proppfullt med lunchgäster. Mycket på grund av fantastiska smörgåsar och en trevlig service. Så småningom fanns det 177 smörgåsar att välja på. Idag ståtar de med hela 250 varianter av smörgåsar på menyn. Här framställdes några smörgåsar som snart blev världskända. En macka har ett lite märkligt namn. Dyrelaegens natmad, vilket betyder "veterinärens nattmacka". Namnet kommer från en veterinär, vid namn Sigurd Keilgaard, som under 20 talet alltid kom förbi för en sen kvällsmacka. Det som låter lite konstigt är att mackan består av en massa kött och inälvor vilket ju veterinären hade god koll på. Att den sedan heter nattmacka förstärker ju intrycket av att veterinären åt upp de djur han inte hade lyckats rädda, när ingen ser vad han håller på med. Veterinärens nattmacka innehåller leverpastej, saltkött, fett och sky(köttgelé) samt ofta en inlagd speciell gurka vid namn asier. Kan även vara läckert med strimlad rå rödlök, stekt gul lök, persilja eller något annat vilket ger lite krydda till leverpastej och saltkött. En variant på denna macka ser du ute på dansk radio>>>. Du kan se några av alla dessa skapelser på Ida Davidsens meny>>>. Ida Davidsen är något dyrare än de "vanliga" caféerna i Köpenhamn men ger god mackor. Du hittar många andra där du får en macka från kylen för runt 15Dkr. Exempelvis Ritas Smörrebröd som du hittar på Fælledvej 11 nära rigshospitalet.